Smarta hem: 1. Lampknapp för lata?
Vad är ett smart hem för något? Är det hemmet som tecknades redan på 60-talet i den fantastiska serien The Jetsons med automatiska dörrar och robotar som utför alla jobbiga mänskliga sysslor? Eller kanske Star Trek är närmare verkligheten med den röststyrda datorn som kan nås överallt på Enterprise. I slutänden är ett smart hem fullt av elektroniska prylar som går att styra ifrån en mobiltelefon och som själv kan lista ut vad dess invånare vill ha för något utfört.
Många skulle nog kalla det smarta hemmet för ett ganska dumt hem eftersom delar av kontrollen tas över av en dator utan känslor och det finns nog en hel del frustration ute i de svenska smarta hemmen där ena parten vill köra fullt ut med det automatiserade hemmet och den andra vill ha en gammal hederlig lampknapp på väggen.
Mitt dumma hem
Mitt smarta hem är ganska enkelt och långt ifrån så utbyggt som andras. Detta beror på att jag inte bor själv utan delar hus med både min sambo och min son. Detta begränsar möjligheterna då ingen av dem inte är jätteintresserad av att saker händer automatiskt eller tekniken bakom som möjliggör allt.
Min inkörsport till det hela kom via tre väggpluggar och en fjärrkontroll som jag och min sambo köpte för nästan tio år sen. Fjärren sattes upp med självhäftande tejp på dörrkarmen och vi kunde med en knapptryckning tända alla lampor i vardagsrummet istället för att behöva gå runt och tända de olika utplacerade lamporna var för sig.
Dimma från soffan
Här kunde historien ha varit slut om det inte vore för vår gillestuga i källaren. När vi började ta den i bruk så köpte jag nya väggpluggar ifrån en tillverkare som heter Nexa. Jag köpte även en dimmer för takbelysningen och bytte ut den inbyggda som fanns i huset från början. Fjärrkontrollen förvarades vid soffan och vi kunde tända, släcka och dimma utan att behöva gå runt i rummet.
Dock fanns det ett problem med lösningen och det var fjärrkontrollen. När man kom in i Gillestugan och det var mörkt så fick man börja leta efter fjärrkontrollen i mörkret för att kunna tända och när jag jobbade hemifrån så behövde jag kanske justera ljuset och då fanns inte fjärrkontrollen där jag satt.
Alternativ till fjärrkontroll
Tanken på att kunna tända, släcka och dimma via något annat började komma upp allt oftare. Det här var precis under en period då NFC började slå igenom på Androidtelefoner och jag började fundera på möjligheten att sätta upp en NFC-tag på dörren in till Gillestugan så allt man behövde göra var att blippa telefonen mot NFC-taggen för att tända. Problemet var bara hur jag skulle kunna integrera detta mot våra Nexa-enheter och dess fjärrkontroll.
Lösningen hittade jag via det svenska bolaget Telldus som precis hade släppt en produkt vid namnet Tellstick Net. En liten dosa som kopplas in i nätverket som sedan kan prata med massa olika tillverkares väggpluggar inklusive de från Nexa. Med denna inkopplad så kunde jag äntligen styra lamporna i Gillestugan direkt ifrån mobilen. Eftersom Tellstick Net studsar via Telldus servrar så finns det ett litet dröjesmål från att knappen trycks ner till att något händer i lamporna men det handlar om högst en halv till en sekund.
Styra hemmet från armen
Någon styrning med NFC blev det aldrig. Däremot hittade jag en vänlig själ som hade skrivit ihop en Pebble-app för Telldus API:et och jag kunde nu även tända och släcka direkt ifrån klockan på armen. När jag senare skaffade en Motorola 360 så hittade jag inte någon som gjort en app och började därför själv att koda ihop en sådan men gav rätt snart upp då det var ett ganska stort jobb och viss komplexivitet med både Telldus API och Android wear-koden.
Sätt färg på hemmet
Med en väggplugg så kan användaren styra lampor och andra prylar som tar sin ström från väggen men ett problem kvarstår, hur ska en lampa som sitter direkt i taket kunna fjärrstyras? Som jag nämnt innan har jag en dimmer för min taklampa. Den kopplas in istället för lampknappen vilket innebär att själva knappen försvinner.
En kombination av både bibehållen lampknapp och fjärrstyrd lampa är den mycket populära produkten Philips Hue. Redan 2012 lanserades den och dess främsta funktion är möjligheten att lysa i olika färger. Jag har varit nära att köpa ett starter-kit några gånger men i slutänden så vet jag inte riktigt vad jag ska med de olika färgerna till och detaljen att de återgår till vitt standardljus när den fysiska lampknappen används tilltalar mig inte riktigt.
Smärtfri upplevelse
All teknik har sina problem och det har såklart även det smarta hemmet. Nexus väggpluggar och den medföljande fjärrkontrollen fungerar väldigt bra och det är sällan problem, dvs när fjärrkontrollen inte har hamnat mellan soffkuddarna, under soffan eller när någon i familjen helt enkelt har sprungit iväg med den.
Tellstick Net-hårdvaran fungerar faktiskt riktigt bra också. Sedan jag köpte den har en andra generation givits ut men den första är fortfarande stabil men den kräver såklart att internet fungerar eftersom allt går via Telldus servrar vilket kan ställa till med problem ibland. Som den gången när fjärrkontrollen var borta och taklampan dimmad till maxljus när vi skulle titta på TV. Jag öppnade appen och klickade på att släcka lampan men inget hände trots att internet fungerade. Det visar sig att Telldus servrar var nere ungefär en timme just då och under den tiden så kunde jag alltså inte släcka taklampan. Living in the future!
Automatiserat smart hem
Allt jag beskrivit här är manuella handlingar som jag själv utför via en fjärrkontroll eller app. Ett smart hem ska själv kunna veta när lamporna ska vara tända eller släckta. Detta tar mig vidare till del 2 som kommer handla om automatisering, dvs när någonting händer så kommer det få någonting annat att hända.