augusti 18, 2009

Rödavinbärspaj med maräng

Rödavinbärspaj med maräng

Staffan gav mig ett recept på rödavinbärssylt som ska provas i veckan. Jag tar och kontrar med en favorit jag kokat ihop två gånger här i veckan, nämligen rödavinbärspaj med maräng. Mycket mycket gott med blandingen av den syrliga/beska smaken av rödavinbär tillsammans med den söta marängen.

Pajdeg:

Går nog att använda vilken valfri pajdeg som helst men eftersom sambon inte kan äta gluten så kommer en glutenfri variant här.

100 gram margarin
3 dl glutenfritt mjölmix
1 ägg
1 krydmått salt

Blanda ihop margarin och mjölmix till grynig massa och vispa ett ägg och häll över. Forma det hela till en boll (obs.. mycket kladdigt). Strö ut mjöl + pudra bollen med mjöl och kavla ut pajdegen och lägg över den i smörd pajform. Jag har aldrig lyckats att flytta degen direkt i en del utan får lappa ihop den i formen.

In med formen i ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Fyllning:

0.5 liter rödavinbär
3 äggvitor
1 dl socker

Det kluriga med maräng är att det absolut inte får vara något fett i bunken man vispar i och det får absolut inte komma med minsta spår av ägggula annars blir det inte maräng (fast ätbart ändå). Enklast är att man knäcker ett litet hål i toppen och häller ut vitan i en kopp och häller över till bunken.

Vispa äggvitorna till ett skum och häll i halva mängden socker. Vispa tills det blir ett tjockare skum och häll i andra delen av socker och fortsätt vispa. När det är klart ser det ut som vispad grädde i bunken. Häll i rödavinbären i marängen och rör försiktigt om.

När pajdegen är klar häll över marängen och sätt in i ugnen igen på 150 grader i 20-25 minuter eller tills marängen fått färg. Nu kommer den jobbiga delen, vänta på att pajen kylts ner.

Servera med vispad grädde, glass eller ät den som den är.

Pajen ovan är dock gjord med recept ovan multiplicerat med två för att få extra mycket smaskens. (Jag som skulle GI-banta under sommaren...)