iOS 11 - Önskelista
En av min första poster på denna blogg var min önskelista för iOS 10. När jag skrev listan hade jag bara kört iOS i 4-5 månader efter många år med Android och en del av de saker jag saknade från Android är inte lika viktiga längre. Antingen så har jag hittat vägar runt eller så har de sakta lösts med de senaste uppdateringarna.
Jag har också börjat använda min iPad mer hemma och min dator är väldigt sällan igång nu för tiden. Stora delar av den här bloggen uppdateras endast ifrån min iPad. Det är verkligen då som bristerna i iOS kommer fram, speciellt som iPad och iOS ska vara framtidens dator enligt Apples vision.
Nu är det inte långt kvar till årets WWDC där iOS 11 kommer presenteras med största sannolikhet. Nedan är några av mina önskemål som jag hoppas att se. Många är riktade främst mot iPad-användande men som jag även välkomnar till iPhone där det är möjligt.
Jag har också skrivit en önskelista för det förhoppningsvis kommande WatchOS 4.
iPad-iOS?
Kommer vi få se en splittring av iPhone iOS och iPad iOS i år? Är det därför det har varit väldigt få nyheter för iPad-användare de senaste åren för att Apple jobbar på något stort? Risken finns väl dock att det endast kommer till iPad pro.
Filsystem
En av styrkorna med iOS har varit avsaknaden av ett synligt filsystem för användaren. Detta har på senare tid blivit en av svagheterna och en av detaljerna till att vissa uppgifter blir omständliga och hellre görs ifrån en dator. Om jag tex klickar på en Download PDF-länk på en webbsida så öppnas PDF:en direkt i Safari. Väljer jag att dela PDFen så får jag upp massa konstiga val som inte direkt kan appliceras på en PDF och absolut inte min önskan att spara PDF-filen någonstans där jag senare kan plocka upp den. I bästa fall finns det möjlighet att lägga till den i iCloud drive men det är inte ett lokalt filsystem och dessutom synkar den över datat till andra enheter.
Bilder är även det ett exempel på varför avsaknaden av ett filsystem gör det rörigt. Allt bildmaterial samlas i Bilderappen. Det gör ingen skillnad om det är screenshots från en applikation, en nedladdad bild från en hemsida, material till en bloggpost eller ett faktiskt foto jag tagit med min kamera. Allt detta ska samlas i samma applikation och när jag sedan tömmer mina foton till Photos på maccen så får man med allt detta som inte är foton och som inte ska sparas i familjefotoalbumet.
Med ett synligt filsystem så menar jag inte att iOS ska blir som Android där det finns flera filhanterare på Play store, fulla med reklambanners, där det går att bläddra in bland systemfiler. Det jag menar är ett virtuellt filsystem, via ett centralt nav, där användaren kan spara filer och arrangera dessa i mappar precis som i ett filsystem på en dator.
Naturligtvis ska användaren kunna söka bland filerna och lägga upp smarta mappar som listar filer baserat på metadata. T.ex en mapp som listar alla PDF-filer som sparats senaste månaden eller alla filer som användaren har arbetat med det senaste dygnet.
Klickar användaren på en fil så öppnas den i förvald app för den filtypen och vid 3d touch, eller long press på iPad, så finns möjligheten att välja annan app. Det ska även gå att hänvisa till filsystemet ifrån andra appar så när användaren vill skicka en fil med ett mailprogram och väljer "Attach file" så dyker mappstrukturen upp med möjlighet att bläddra eller använda en smart mapp som listar tex alla PDF:er samt möjligheten att söka på filnamnet. Detta tillsammans med 3D-touch quicklook gör att användaren snabbt kan hitta filen.
Det finns appar som försökt att lösa detta men det kommer inte bli tillräckligt bra om funktionen inte är inbyggt i iOS.
Ett virtuellt filsystem via ett centralt nav i iOS skulle förenkla många uppgifter. Även om Apple länge inte gillat idéen med ett synligt filsystem så är det svårt att komma ifrån det faktum att filer fortfarande existerar och det är ett av de sätt vi användare måste jobba efter.
Bakgrundsprocesser
En anledning till att iPhone har bra batteritid är att appar inte kan vara igång i bakgrunden. Vissa typer av processer får dock vara igång, t.ex Spotify som spelar musik eller Runkeeper som använder GPS utan att appen är igång på skärmen. Här borde Apple släppa lite på restriktionerna och tillåta flera typer av bakgrundsaktiviteter.
Jag använder SSH en hel del och en sådan anslutning till en server måste hållas aktiv annars loggas man ut och i värsta fall tappas osparat data. Detta gör det nästan omöjligt att arbeta mot servrar ifrån iPad. Hela tiden måste man komma ihåg att byta till SSH-appen för att hålla anslutningen vid liv. Efter tre minuter så klipps den och det är bara att börja om från början igen. Som tur är finns det program som Screen i Linux som ser till att man kan fortsätta jobba där man var men det tar 5-10 sekunder i uppkopplingstid.
Begränsningar som dessa är bara tråkiga och på en iPad borde de inte behövas ur batterisynvinkeln. Om Apple är rädda för att det ska missbrukas så kan möjligheten vara opt-in via en rättighet som användaren får säga ja till.
Standardapplikationer
Med iOS 10 kom möjligheten att "avinstallera" systemappar man inte använder. Jag använder Spark för min e-post och har därför tagit bort den inbyggda mailklienten. Detta får till följd att webbsidor eller appar med e-postlänkar inte går att använda. Samma sak gäller med webbläsaren. Om nu Firefox och Chrome finns som alternativa webbläsare varför ska jag inte kunna sätta den som standardläsare.
Microsoft avslöjade nyligen släppet av Windows 10 S där användaren är låst till Bing som sökmotor och Edge som webbläsare. Apple var inte som Microsoft nu!
Splitview och multi tasking##
Jag har en iPad mini 4 och gillar det lilla formatet. Trots den mindre skärmen så stödjer den splitview som var en nyhet i iOS 9. Funktionen, som faktiskt är användbar, har väldigt mycket att önska. När den kom med iOS 9 trodde många att den var snabbt påkommen för iPad Pro och därför ursäktades den otroligt dåliga appväljaren. Någon uppdatering till detta UI kom aldrig under iOS 9 liv och var därför en lågoddsare inför iOS 10 men det hände absolut ingenting och den är fortfarande en lång lista med ikoner som växer för varje dag det tillkommer appar med support för Split view.
Nästan vad som helst som görs här blir en förbättring men saker som skulle kunna göras är att visa en
miniatyr av vanliga hemskärmen med möjlighet till att söka med Spotlight. Varför inte lägga till färdiga mallar med appar som ofta används sida vid sida. Jag skulle nästan vilja gå så långt att önska en variant av Spaces som finns i MacOS, med virtuella skärmar. Idagsläget byts bara den ena appen ut när man använder cmd+tab för att växla appar istället för byta mellan flera olika uppsättningar av appar.
Funktioner som drag and drop av data från ena appen till den andra appen vore trevlig att ha ibland då det är lite fånigt att sitta med en bild öppen i appen på ena sidan och behöva spara den till Photos för att sedan öppna upp den i den andra appen.
Kontrollcentret
Mycke vill ha mer. En uppdatering av kontrollcentret dök upp i iOS10. Istället för att vara en enda sida så kan man nu scrolla åt sidan för att få mediaspelarens kontroller och en gång till ifall det finns enheter uppsatta i Hem-appen.
Ett stort problem är att allting är statiskt och stort som tar upp massa onödig plats.
AirPlay, AirDrop och Nightshift. är tre stora knappar som inte skulle behövs ta upp så mycket plats. Istället för knapparna skulle mediaspelarens kontroller finnas. Toppikonerna för wi-fi, bluetooth osv skulle kunna ha 3D-touchsupport där ytterligare alternativ visas i en meny. De undre ikonerna, som kamera och miniräknaren, är fasta och det går inte att välja vad som ska finnas där.
Ett lite mer anpassningsvänligt kontrollcenter där användaren själv får välja vad som ska kontrolleras.
App-uppdateringar
Jag är en av de där som plockar upp telefonen det första jag gör på morgonen och kollar Twitter, Facebook osv. Telefonen har då legat med ström och haft wi-fi hela natten så varför ska den först på morgonen börja uppdatera apparna som ligger på tur att få uppdateringar då den haft hela natten på sig. Låt den köra sina uppdateringar när telefonen är oanvänd istället för att göra det när användaren börjar använda den och får vänta på nedladdning och uppdatering.
Förbättrad synk, HomeKit och Siri##
Jag är rädd att jag inte förstod vad du menade med 'tänd tak'. Ibland tar det två försök med exakt samma mening åt Siri. Med lite tur tar hon det på andra försöket men då kan istället svaret Desvärre kan jag inte göra det komma istället.
Det är oftast i samband med dessa tillfällen som Hemappen bara står och snurrar på samtliga rutor i kontrollcentret. Ibland dyker rätt värden och status från enheterna upp men ibland kommer bara ett rött utropstecken och texten No response.
Alla dessa småsaker som fungerar 90% av gångerna blir extra irriterande de 10% det inte fungerar gärna i samband med att man försöker tända lampor med händerna fulla av saker.
Mer support för olika händelser i automatiseringen i Homekit. T.ex "Tänd inte element om temperatur över 18 grader".
Sprid ut uppdateringar över året
När iOS 11 har presenterats och WWDC är slut så infaller lite tomhet och besvikelse. Blir det inte mer på ett år? Sprid ut nya funktioner över hela året istället för att avvakta WWDC. Se till att 11.1, 11.2 och 11.3 innehåller några större nyheter än "Performance and bug fixes"
Jo jag vet. Det kom APFS till i 10.3 men det jag menar är att det är sådan full fokus på nya funktioner till WWDC för att sedan inte hända någonting stort och nytt på ett helt år
Flera användare på samma enhet
Att detta inte finns för vanliga användare är en gåta då det finns i klassrumsversionen. Hur många föräldrar har inte fått tweets sända av sina barn, långa chattmedelanden till chefen fyllda med emojis, kalenderposter omflyttade och iPhone eller iPad fylld med massa nyinstallerade spel. Tänk om barnen kunde ha sin egen användarprofil istället.
Det går att skapa konton till familjemedlemmar under 13 år via Family Sharing men det går inte att dela en iPad med flera sådana konton.
Volymkontrollen
Nuvarande volymkontroll med en stor blaffig ikon som tar upp halva skärmen tror jag har varit med sedan iOS 1.0. Den har spelat ut sin roll och det är dags att ge användaren lite mer kontroll över volymen. Skapa en volymbar som visas i toppen eller på botten av skärmen. Se till att det är möjligt att justera ringsignal, notifieringssignal och mediavolym separat. Idag känns det mer som slump vad man justerar för något.
Jag har märkt att YouTube-appen faktiskt kan stoppa den stora volymikonen att dyka upp och kör istället sin volymbar högst upp på skärmen. +1 till Google och YouTube.
Mörkt läge
Det här var uppe på tapeten redan förra WWDC där många trodde att det skulle vara den stora nyheten. Ryktet baserades på att inbjudan till WWDC 2016 hade ett mörkt tema.
Om det görs rätt över hela interfacet så kan det bli väldigt snyggt. Dock blir det svårt för Apple att få med apptillverkare till att använda mörkt tema. Facebook t.ex skulle aldrig släppa sin vita och blåa färg.
Hemskärmen
Appar kan numera byta ut sina ikoner men att Apple skulle tillåta ikonpaket där användaren fritt kan byta ut en apps ikon kommer nog tyvärr aldrig att hända, men jag hoppas fortfarande på möjligheten att placera ikonerna var som helst på skärmen. På iPad skulle även avståndet mellan ikonerna behövas minskas avservärt.
Widget på hemskärmen är också en önskan som vi nog aldrig kommer att få se Apple tillåta.
Övrigt
För varje dag som går kommer jag på fler och fler saker som vore trevliga att få i iOS 11.
- Nyckelord i Bilder
- Dela ansiktsdatabasen från Bilder mellan enheter
- Dela Health-data mellan enheter
- Skydda objekt i Bilder från borttagande
- Olika "Stör ej"-scheman om det är veckodag eller helg
- Möjlighet att slå av ett alarm innan det ringt utan att behöva slå av hela alarmet
- Öppna upp för djupare integrerad automatisering (köpet av Workflow)
- Ändra upplösning och andra inställningar direkt ifrån kameran
- Tömma en eller alla appars cache
- Notisförbättringar, snoozea och gruppera notiser
- Visa aktuella notiser för en app vid 3D-touch istället för widget
- Förbättrad select, copy and paste
- Mer 3D-touch
- Förenkla för andra lösenordshanterare i Safari
- Ordförslag och multispråksupport till svenska tangentbordet
- Enkeltap på iPhone6/6s hemknapp istället för att behöva trycka ner den (den har sensor för det)
- Öppna upp NFC för appar
iOS 11 kommer med största sannolikhet att presenteras på WWDC under Apples keynote den 5:e juni 2017.